Viking Tour – 6-12 Augustus 2016

IMG_20160813_071618
Van 6 tot 12 augustus stond de Viking Tour op het programma van het Nglaze Granfondo Team. Een granfondo met 8 etappes langs beroemde fjorden in Noorwegen. De wedstrijd startte en eindigde in Beitostolen. Daartussen werd er in diverse valhalla’s (sporthallen) geslapen. Bob, Boy, Charles, Ingeborg, Ingo, Michiel & Zeger namen deel aan deze tocht.
IMG-20160805-WA0034Het team overnachtte op de heenweg in het grensplaatsje Halden in Noorwegen, waar een goede maaltijd met veel vis werd gegeten. De volgende dag werden de laatste kilometers naar Beitostolen gereden. Later in de avond sloot Michiel bij de groep aan. Er volgde een briefing waarin werd aangegeven dat er werd aangegeven dat etappe 1 met 7 kilometer werd ingekort. Dit had te maken met de weersomstandigen.
IMG_20160805_183356De volgende dag bleek waarom. Het regende tijdens het vertrek en warm was het ook niet. Direct vanauit het vertrek begon er een klim. Na een kleine 6 kilometer volgde de eerste sprint voor de groene trui. Boy en Ingo probeerden hiervoor nog aan te vallen, maar zonder succes. In de sprint werd Bob tweede. Na de sprint werd er lange tijd doorgereden op een hoogvlakte. De temperatuur was er erg laag, wat de koers niet bevorderde. Na een koude afdaling kwamen de renners in een dal. IMG_20160807_161228In de eerste groep van 25 zaten nog 5 van onze teamleden. Via een verplichte verzorgingspost kwam de groep aan bij de steile slotklim van 6 kilometer, de Juvasshytta. Bob vertrok vrijwel direct bij alle concurrenten en won met een halve minuut voorsprong de eerste rit! Daarachter kwam Boy als 5e, Ingo als 8e, Charles als 17e, Zeger als 31e en Michiel als 66e binnen. Ingeborg kwam deze rit als tweede dame binnen. Wel was ze eerste in haar categorie en dus mocht zij ook de gele trui aan. Na de rit moest er nog ongeveer 35 kilometer naar de valhalla worden gereden door de regen.
IMG_20160807_180804Het team begon de tweede rit begon met twee gele truien. Er stond een korte rit van 60 kilometer op het programma. Warm was het niet, maar gelukkig wel droog. Aan het einde van rit volgde een slotklim van 5 kilometer naar Dalsnibba. Al vroeg in de rit reden er twee renners weg, en het peloton bleef compact, mede dankzij het teamwork van het Nglaze Granfondo Team. Pas in de finale volgde er aanvallen. Bob zat niet bij een aanval van twee concurrenten en verloor twintig seconden. Hij kwam als 3e over de streep. Ook Boy (8e) en Ingo eindigde (10e) eindigde van voren. Ingeborg werd wederom tweede, maar behield net als Bob haar leiderstrui. Na de rit volgde een afdaling van ongeveer twintig kilometer naar het prachtige fjord bij Geiranger.
IMG-20160808-WA0015De derde dag stonden er twee ritten op de planning. Een korte massastart van 9 kilometer (bergop) en een kleine anderhalf uur later een rit van 56 kilometer met aankomst op een glooiende onverharde strook van ongeveer 15 kilometer. Het was een aangename temperatuur en wederom droog. Op de eerste rit moest Bob wederom twintig seconden toegeven op de winnaar en eindigde als 2e op de top van Ornevegen. Boy werd zevende en Ingo eindigde net buiten de top 10. Ingeborg pakte haar eerste ritzege met een halve minuut voorsprong!
IMG-20160809-WA0019
De vierde rit werd gestart met een klim van ruim 13 kilometer. Boy bepaalde hier vanuit de start het tempo en zorgde dat de eerste groep niet groter was dan 6 man. Daarna volgde er een aantal aanvallen van Jernst (de nummer 2 van het klassement), maar Bob pareerde deze allemaal. Bovenop de klim demarreerde hij zelf om de groep nog verder uit te dunnen. Op de hoogvlakte waar veel wind stond, werd een doorgereden in een kopgroep van vier. Er werd goed samen gewerkt, maar vanwege de wind werd de voorsprong nooit groot. Op de onverharde strook gebeurde er, op een paar speldenprikken na, niet veel. Vanuit de achtergrond kwam de groep van Boy zelfs bijna aansluiten. In de sprint ging Bob iets te vroeg aan en werd daardoor wederom 2e. IMG-20160809-WA0020De groep van Boy (7e) volgde op bijna een minuut en Charles, Ingo & Zeger volgde niet veel later. Na deze rit moest er nog 100 kilometer worden doorgereden naar de volgende sporthal. In het begin kon er nog worden genoten van de prachtige afdaling van de Strynefjellet. Helaas moesten er daarna nog 80 kilometer door de regen worden gereden. Het team deed dit gezamenlijk, waardoor het een stuk makkelijker was om het te volbrengen.
IMG-20160809-WA0002Een rustdag volgde, althans relatief. Er was veel onduidelijk over deze rustdag. Eerst Stond er een criterium op de planning, later een tijdrit van 24 kilometer en uiteindelijk een tijdrit van 15 kilometer. Het parcours werd pas laat bekend gemaakt. De regen en kou hield aan, wat de voorbereidingen moeilijker maakte. Een aantal renners misten een afslag, waaronder Bob en Ingo. Ook de tijdmeting liet het, niet voor de eerste keer deze week, afweten. Volgens Strava had Ingeborg de snelste tijd bij de dames, maar volgens de organisatie was ze tweede. Bob werd vierde en verloor zijn gele trui. Later deze dag volgde eindelijk de huldiging van alle etappe winnaars.
IMG_20160811_102722Een dag later volgde een rit naar Balestrand, wederom door de regen. Doordat er weinig hoogtemeters waren in de eerste 90 kilometer en er weinig gebeurde, werd het ook erg koud. Ingeborg ondervond dat. Vlak voordat het klimwerk begon, was ze onderkoeld en kon niet verder meer. Ze moest bij een huis naar binnen om op te warmen. Hierdoor viel ze weg uit het algemeen klassement. Michiel bleef de hele tijd bij haar. Voorin werd een aangevallen en er ontstond een kopgroep van zes waar Bob bij zat. Bob viel een aantal keer aan, maar kwam niet weg. In een sprint bergop werd hij tweede in een sprint bergop. Ingo komt nog net in de top 10 binnen. Na de etappe moet er nog 40 kilometers worden gereden naar Balestrand. In een ijskoude afdaling van de Gaularfjellet komen de renners eindelijk weer in droge omstandigheden terecht.
IMG-20160811-WA0033Een dag later mogen de renners terug naar de Gaularfjellet voor een korte massastart van 36 kilometer. Ondanks dat ze haar positie in het algemeen klassement kwijt is, start Ingeborg en komt zelfs als eerste dame aan. Er waren wat problemen met de tijdmeting, waardoor in deze rit pas de tweede sprint plaats vond. Bob won deze sprint en won daarmee de groene trui. Aan de voet van de klim werd hij aangevallen en moest hij passen. De 23 seconden werden 1 minuut en 33 seconden achterstand. Hij verloor een plek in algemeen klassement en werd 4e in de etappe. Achter Bob werden Bob en Boy respectievelijk 11e en 12e. Charles en Zeger bleven stabiel rijden en Michiel kwam nog steeds elke etappe goed binnen. Na de etappe volgde dezelfde 36 kilometer terug naar Balestrand.
IMG-20160812-WA0008Vrijdag was de 8e en laatste etappe. Deze zou terug gaan naar Beitostolen. Opnieuw zou het de hele dag regenen, typisch als afsluiter van de zwaarste editie van de Viking Tour. Eerst moest er tot tweemaal toe een veerpont gepasseerd worden en 70 kilometer gefietst, waarna er gestart kon worden. Vanwege het lage tempo was het al erg koud. Voor de start kon er gelukkig nog kleding gewisseld worden. Ingeborg besloot deze koude etappe in de bus mee te rijden. Na de start volgde er een etappe van 110 kilometer (dat bleek 120 te zijn). Direct vanuit de start werd een aangevallen in aanloop naar de tussensprint die na 15 kilometer was. Ingo viel een keer aan, en later deden oo Boy, Charles en Zeger dat. Zonder succes, want het peloton bleef compleet. Ingo trok de sprint aan, Zeger ging er over en Bob wachtte tot de concurrenten aangingen. Toen dat gebeurde ging hij eroverheen en won de tussensprint.
IMG_20160814_092006Na deze tussensprint besloot hij met de Duitser die 4e stond (2 minuten achter hem) door te rijden. Al snel pakten ze 2 minuten. Ondanks de tegenwind was het gat op de top rond de 3,5 minuut, mede dankzij het afstopwerk van Boy, Charles, Ingo & Zeger. In de afdaling kreeg Bob het echter zo koud en onderaan kwam hij ook nog eens zonder eten te zitten. Hij was bevangen door de kou en kreeg vervolgens een hongerklop, waardoor zijn lichaam niet meer warm wilde worden. Op 15 kilometer van de streep moest hij lossen en aan de voet van de slotklim werd hij bijgehaald door de groep van Zeger (13e in de etappe). Al snel moest hij daar ook lossen. Vervolgens werd hij bijgehaald door Boy, Charles & Ingo. Zij stonden hem bij tot aan de finish, waar hij toch nog een plaats steeg naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Wel was hij winnaar geworden van de puntentrui, met behulp van de rest van het team. Ondanks dat ze niet meer meedeed voor het klassement Ook Michiel heeft de gehele week de ritten kunnen uitrijden in de raceklasse.
Met ritzeges van Bob & Ingeborg, met 2 puntentruien, een aantal dagen leider in het algemeen klassement en bergklassement mag het team heel tevreden zijn. Het weer zat niet mee, wat ook het beeld op het landschap ietwat vertekende. Wel hebben de Vittoria banden & Salice helmen het bij iedereen gehouden. Er zijn namelijk geen lekke banden of valpartijen geweest. De organisatie was niet geheel professioneel, maar desondanks was de sfeer in de valhalla’s goed. Het was een lange en zware week. Echter zullen de renners in vorm zijn tijdens de Claude Criquielion en Charly Gaul!
IMG-20160809-WA0019

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *